Elixír mládí a zdraví - FOTOZOOM

Elixír mládí a zdraví

Našla jsem elixír mládí a zdraví! Jmenuje se ROOIBOS. Ještě než mávnete rukou, přečtěte si dál, co jsem vykoumala z odborných análů. Přestože někteří odborníci striktně odmítají zařazovat rooibos mezi čaje, protože to je bylina a ne čaj, v našich podmínkách se už zažil jako jeden z mnoha druhů čajů, které na trhu můžeme najít.

Všechno to začalo tím, že jsem zpytovala své svědomí a rozhodla se začít zdravě žít a hlavně stravovat. Vzhledem k tomu, že žiji ve velkoměstě a můj organismus je zanesený pořádným sajrajtem, bylo třeba začít s očistou zevnitř. (mezitím co píšu tento článek se venku pod okny ozývá jedna motorka za druhou - kdo to má vydržet sedět na místě a koncentrovat se?) Největším odborníkem na pročištění je zelený čaj, ale když mě tak strašně nechutná. Násilně jsem se nutila pít alespoň šálek denně, ale vždy s odporem. Pak mi náhodou na jedné návštěvě nabídli čaj, který mi hodně, ale hodně zachutnal. Jaká byla moje radost, když jsem se pak dočetla, že nejen výborně chutná, ale je také stejně zdravý jako onen oslavovaný zelený! Takže bylo rozhodnuto. A protože jsem hodná holka, chtěla jsem se o tuto radost podělit i s vámi. Mnoho z vás rooibos určitě  zná, ale třeba ne všichni víte, jaké má blahodárné účinky.

Tato bylina, která je, věřte či ne, příbuzná s fazolí, se pěstuje pouze na jednom místě na zeměkouli, a tím je Jižní Afrika. Nejdůležitějším faktem je, že neobsahuje kofein, takže rooibos můžou pít i děti, staří či nemocní cukrovkou či vysokým krevním tlakem, prostě úplně všichni. Dalším velkým plusem je, že má vysoký obsah minerálů, což je velkou výhodou pro sportovně založené jedince, neřku-li pro těhotné a kojící matky. Když budete usrkávat při sportovních výkonech chlazený rooibos, věřte, že svému tělu posloužíte víc, než když do sebe nalijete ony moderní isotonické nápoje plné barviv a konzervantů. Ve zkratce uvedu látky, které rooibos obsahuje:

  • železo: nutné pro správnou funkci krve
  • fluor: proti zubnímu kazu, posluje sklovinu
  • měď: tvorba červených krvinek, růst kostí, pomáhá vstřebávat železo a vitamín C
  • vitamin C: posiluje imunitu, antioxidant a pohlcovač volných radikálů
  • sodík a draslík: podpora růstu svalstva a nervů, udržuje rovnováhu tekutin v těle
  • vápník: zdravý růst kostí a zubů
  • zinek: urychluje hojení ran
  • hořčík: pro zdravé kosti, zuby, svaly a nervy
  • kyselina fenolová: působí proti plísním, bakteriím a virům, podporuje zažívání
  • rutin: antioxidant, zlepšuje látkovou výměnu
  • querzetin a querzitrin: podporuje vznik hormonu serotoninu, což pomáhá při depresi a nespavosti.

Nebudu vás tady zahlcovat odbornými fakty, jenom jsem chtěla, abyste viděli, že jsem v nadpisu nelhala . Nejúžasnější na tomto čaji je to, že opravdu chutná výborně sám o sobě, bez jakýchkoliv sladidel či dochucovadel. Dokonce jsem se dočetla (a určitě to také zkusím) že je výborný pro přípravu různých koktejlů či punčů, a hlavně do kuchyně pro přípravu polévek, omáček, jako podlévání při pečení masa apod. Další praktickou stránkou věci je to, že nebarví nádobí jako normální čaje. A když si uvaříte větší množství, beze strachu ho můžete nechat i delší dobu v lednici a na jeho chuti a kvalitě se nic nezmění.

Příprava je stejná jako u ostatních čajů, používá se lžička na hrnek a louhuje se 2-3 minuty. Někteří doporučují chvíli čaj povařit, aby se lépe uvolnily všechny důležité látky. Jediná nevýhoda tohoto elixíru je jeho struktura. Drobounké jehličkovité lístky, které vypadají jako magnetické třísky, které si pamatuji ze základní školy, vám propadnou téměř jakýmkoliv sítkem. Samozřejmě můžete použít pytlíkový čaj, ale ten není tak lahodný. Mě osobně to tolik nevadí, takže nebudu koumat nad jinými možnostmi přípravy, ale vy určitě na něco příjdete .

(zase jedna motorka!) No, vzhledem k tomu, že na motorku teď nemůžu, protože jsem zavřená v práci, si jdu alespoň uvařit onen lahodný mok, který mi určitě dodá energii, abych to tu vydržela až do konce. Dobrou chuť!

8++!

clock 17:30 - 24.03.05 - KOKTEJL - 10659x

Využijte možnosti článku:

Přidat komentář:

Komentář musí být před publikací schválen. Děkuji za pochopení.