Med, med a zase med - FOTOZOOM

Med, med a zase med

med

Nedávno jsem v příloze časopisu Zahrádkář (nesmějte se, to odebírá moje tchýně, ale občas tam jsou docela dobrý věci) narazila na článek o medu. Tak jsem si ho přečetla, a byla jsem překvapená, co všechno o tomto zlatavém elixíru nevím. A vzhledem k tomu, že jsem poslední dobou nějak moc uvědomělá, rozhodla jsem se šířit malou osvětu.

Jak všichni víme, včetně malých dětí, med nám tvoří včeličky. A co je zajímavé, obsahuje naprosté minimum cizorodých látek, i když je ze silněji znečištěné oblasti. Včely nám ho totiž svým tělíčkem přefiltrují. Je to také rychlý zdroj energie a už vůbec se snad nemusím zmiňovat o tom, že je zdravou náhražkou cukru. Cukr nám totiž zatěžuje jak trávicí trakt, tak i játra, kde se ještě musí štěpit na jednodušší vstřebatelné cukry. Narozdíl od cukru, med obsahuje včelí enzymy, které nevstřebatelné cukry rozštěpí.
Stačí, abyste si dali jednu lžičku denně, a budete zdraví jako rybičky (nemyslím ovšem ty v Labi). Tady je pár příkladů, jak moc nám med prospívá:

  • léčí rány a drobné popáleniny, hojí i dezinfikuje
  • posiluje imunitní systém
  • má antibakteriální účinky, tlumí růst choroboplodných zárodků
  • napomáhá při problémech se žlučníkem a játry (např. při žloutence)
  • snižuje riziko vzniku žaludečních vředů
  • pomáhá při nadbytku tuku v těle, obsahuje enzymy, které podporují trávení
  • smíchán se strouhaným křenem či cibulí pomáhá proti kašli
  • posiluje a uklidňuje nervy (je vidět, že v Praze se moc medu nekonzumuje), a můžete jím směle nahradit prášky na spaní
  • mírní příznaky nachlazení (nejlépe v čaji s citrónem - ale pozor, teplota nad 45oC ničí jeho biologicky aktivní látky )
  • obsahuje v téměř ideální formě železo podporující krvetvorbu a také většinu stopových minerálů.

Tak co, už jsem vás namlsala na med? Pokud se již zvedáte ze židle, že si ho půjdete koupit do obchodu, tak tady je menší návod na to, který vybrat:
Květový med - má světlejší barvu a docela rychle krystalizuje. Ale nelekejte se, to vůbec není na škodu, žádné látky se tím neztrácejí. Pokud vám to ale vadí, můžete jej rozpustit ve vodní lázni, ale maximálně do 40oC. Má výrazné povzbuzující účinky, a tak je vhodný jak pro rekonvalescenty a děti, tak i pro sportovce.
Lesní med - je tmavší, déle vydrží tekutý. Obsahuje také více stopových prvků a minerálních látek (co si budeme povídat, taky je mnohem dražší).
Potom existují i jednodruhové medy, jako například řepkový, který obsahuje látky působící proti rakovinovým nádorům. Dále akátový, který je velmi lahodný a v neposlední řadě - pozor muži, to vás bude zajímat - slunečnicový, který je doporučován při problémech s prostatou.
O jeho pozitivních kosmetických účincích určitě milé dámy již víte. Dají se z něho připravovat skvělé pleťové nebo vlasové masky. Vyzkoušela jsem to, a opravdu nádherně zvláční a zjemní pokožku a vyživí mojí dlouhou hřívu. Háček je pouze v tom, že se mi protiví, když si tu lepkavou a mazlavou kaši (většinou je med smíchán s jogurtem, vajíčkem nebo tvarohem) nanáším. Proto med radši užívám vnitřně . Můžu vám ale doporučit úžasnou věc, kterou mám naopak velmi ráda, a to je medovo-mléčná koupel. Do vlažného mléka rozpustíte několik lžic medu a to pak vlejete do teplé (ne horké) koupele. Zkuste to, je to úžasný pocit a navíc vám po koupeli zůstane sametová pleť.
No, myslím, že jsem med vychválila až až, ale nezmínila jsem se o jeho využití v kuchyni. A to z toho důvodu, že teprve začínám vařit, a zkušenosti s přípravou pokrmu obsahující med ještě nemám. Vzhledem k tomu, že bezmezně zbožňuji medovník, chtěla bych se ho naučit péct. Ale jak jsem se dočetla, recept na pravý medovník je prý patentově chráněn, a na netu či v různých kuchařkách jsem našla tolik variant, až mi z toho šla hlava kolem. Proto se obracím na všechny dobré duše, které s tímto zákuskem mají praktické zkušenosti, zda by mi sdělily onen "vyzkoušený a zaručený" recept. Spácháte tím velmi dobrý skutek .
A na konec ještě malá otázečka:
11++!

clock 18:55 - 04.02.06 - KOKTEJL - 312708x

Využijte možnosti článku:

  • RSS zdroj článku vč. komentářů  RSS 2.0 comments feed