Physalis? Mnam! - FOTOZOOM

Physalis? Mnam!

Physalis

Když jsem tento název slyšela poprvé, myslela jsem si, že se jedná o nějaký druh nemoci. Měla jsem to slovo vytržené z kontextu a tak jsem to nechala plavat. Až dnes, když jsem u zeleninového stánku kupovala rajčata, na mne to slovo opět vyskočilo v podobě nenápadné cedulky u malého košíčku.

Zvědavost mi nedala, a tak jsem od prodavačky vyzvěděla, že se jedná o Mochyni jedlou, také nazývanou Židovská třešeň (proč zrovna židovská, to nevím, asi že tam není pecka ). Samozřejmě jsem vzorek koupila a trochu nedůvěřivě odlupovala suchou skořápku balónku, který všichni dobře známe z květinových aranží. Už jako malá jsem měla radost, když jsem ty oranžové květy, které měla máma ve váze, mohla praskat.

Když jsem sňala onen obal, vykoukla na mě žluťoučká, roztomilá a slizká hlavička o velikosti třešně. Vizáží a možná i trochu chutí připomíná mochyně klasický "špendlík", který většinou kradu ze stromů namanuvších se zahrad, protože z mých známých tento strom na zahradě nikdo nemá.

Z internetových zdrojů jsem se dozvěděla, že tato jednoletka je u nás velmi známá a rozšířená, ale asi spíše kvůli vizáži, neboť ony balónkovité květy jsou vhodným dekorativním předmětem. Původně rostlina pochází z Peru, Guatemaly či Venezuely a podobných končin. Na pěstování není až tak náročná, ale nesnáší nízké teploty, takže se vysazuje až někdy v červnu. To nejzajímavější, po čem jsem se pídila, je však hodnota samotného plodu, který obsahuje velké množství vitamínu C (údajně více než citrón), provitamín A, draslík, fosfor, vápník, pektiny a jen malé množství cukru. Plody se považují za léčivé při močových kamenech, zánětech ledvin, revmatismu či žlučových kamenech. Takže je nejezte, pokud se chystáte někam na cestu a nebudete mít možnost si odskočit .

Osobně mi "sluníčka" (takovou přezdívku ode mně vyfasovaly) moc chutnají - spíše po ovoci než po zelenině. Možná je škoda, že v české kuchyni se z nich zatím dělá převážně marmeláda či kompoty nebo se suší či kandují. Pravděpodobně je to dané stále ještě vysokou cenou. I tak si myslím, že se na mém stole budou objevovat častěji.

Ale POZOR! Přeci jenom tu jedno nebezpečí je - plody se nesmí jíst, pokud jsou nezralé, neboť jsou jedovaté, jakožto i celý zbytek rostliny. Jinak vám přeji dobrou chuť a pevné zdraví!

clock 17:42 - 19.04.05 - KOKTEJL - 62579x

Využijte možnosti článku:

Komentáře:

    from: šéfová

    Hele, kde máš n s háčkem? :)

    odpovědět na tento komentář
    1. tento komentář inspiroval pavla — #2
    20.04.05, 18:11 from: pavla

    inspirován šéfová — #1 Šéfová, neprovokuj!
    Pro ostatní: Na mých stránkách se špatně zobrazuje "n" s háčkem, někdy i velké písmeno s háčkem. Takže se nedivte, když se v článku občas objeví slovo bez diakritiky :)

    odpovědět na tento komentář 20.04.05, 19:44 from: Kolesová Anna

    Včera jsem v Kauflandu narazila na košíček s PHYSALIS, také jsem na to nedůvěřivě koukala. Jeden košíček byl otevřený a tak jsem ochutnala a hned jsem si dva košíčky koupila. Cena 4.90. Moc nám to chutná. Na internetu jsem narazila na vaši zprávu o této rostlině a tak jsem se o ní něco dozvěděla.

    odpovědět na tento komentář 09.06.05, 11:13 from: mlsal

    Physalis je výborná-é zelenina-ovoce.Poprvé jsem ho jedl v Egyptě jako ferézu a koupil jsem ho asi 4 x za pobyt.V ČR kupuji v kauflandu,ale cena není 4,9-nýbrž 49Kč.Chtěl bnych vědět,co znamená ten povlak na třešni,když otevřu obal.Lepí a jak ho umyji je pryč a nevytvoří se ani za hodinu.

    odpovědět na tento komentář 27.02.07, 13:35

Přidat komentář:

Komentář musí být před publikací schválen. Děkuji za pochopení.